Instagram Graph API
Merhaba :) Bugün birlikte, “Instagram Graph API nedir ve ne için kullanılır? API kullanımı için gerekli olan uzun ömürlü access token (erişim belirteci) nasıl alınır?” sorularına yanıt bulacağız. Ancak bu adımlara geçmeden önce aşağıdakilere sahip olmanız gerekmektedir:
- Facebook/Instagram uygulaması oluşturabilmeniz için bir geliştirici hesabı. (Facebook Developer Account)
- Facebook hesabınızda oluşturmuş olduğunuz ve Instagram hesabınıza bağlamak istediğiniz bir Facebook sayfası.
- Uygulamanızı kullanmanızı, profil ve gönderiler üzerinde işlem yapmanızı sağlayacak bir Instagram Business/Creator hesabı. (Bunun yerine kişisel hesabınız varsa endişelenmeyin, aşağıdaki adımlarda kişisel hesabınızı işletme hesabına dönüştürme işlemleri de bulunmaktadır.)
Instagram Graph API Nedir? Ne İçin Kullanılabilir?
Instagram Graph API, işletmeler ve içerik oluşturucularının; Instagram’daki varlıklarını yönetmek için uygulamalarını kullanmalarına imkan tanımaktadır.
Not: Eğer tüketiciler için bir uygulama geliştirmek istiyor ya da yalnızca herhangi bir kişisel hesaba ait temel profil bilgileri, fotoğrafları ve videoları almak istiyorsanız; Instagram Graph API yerine Instagram Basic Display API kullanmanız önerilmektedir.
Graph API ile kullanabileceğiniz özellikler şu şekildedir:
- Instagram hesabınızda yayınlanmış olan fotoğraf, video ya da hikayeleri almak ve yönetmek.
- Medyalarda bulunan yorumları yanıtlamak ve yönetmek.
- Farklı Instagram kullanıcıları tarafından bahsetmeleri (@ mentions) keşfetmek.
- Hashtag(#) kullanılmış medyaları keşfetmek.
- Farklı Instagram Business/Creator hesaplar hakkındaki temel verileri almak.
- Hesabınızdan fotoğraf ve video yayınlamak.
Instagram Graph API Nasıl Kullanılır? Access Token Nasıl Alınır?
BÖLÜM 1: INSTAGRAM BUSINESS/CREATOR HESAP OLUŞTURMA
- Instagram Graph API kullanımı için öncelikle; uygulamaya bağlayacağımız Instagram hesabının, business ya da creator hesap olması gerekmektedir.
Eğer hesabınız zaten bunlardan biriyse Bölüm 1’i direkt atlayabilirsiniz.
- Eğer hesabınız kişisel hesap ise, business hesaba çevirmek için öncelikle Instagram hesabımıza girip “Settings” butonuna tıklıyoruz.
- Hesap ayarlarına geldikten sonra, soldaki seçeneklerden “Switch to professional account” seçeneğine tıklıyoruz.
- Burada “Business” seçeneğini seçip “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Öncelikle bize business hesapla alakalı bilgi veriyor. “Next” butonu ile orayı direkt geçiyoruz ve hesabımız için uygun kategoriyi seçiyoruz. Kategori bilgisinin profilimizde de görünmesini istiyorsak “Show category on profile” kutucuğunu isteğe bağlı olarak işaretledikten sonra “Done” butonuna tıklıyoruz.
- Yine isteğe bağlı olarak iletişim bilgilerimizi giriyoruz ve profilimizde görünmesini istiyorsak “Show contact info on profile” kutucuğunu işaretliyoruz. Daha sonra “Save” butonuna tıklayıp bilgilerimizi kaydediyoruz. İletişim bilgisi girmek istemiyorsak da “Don’t use my contact info” butonu ile devam ediyoruz.
- Çıkan ekranda “Done” butonuna tıklayarak hesabımızı işletme hesabına çevirme işlemimizi tamamlıyoruz.
BÖLÜM 2: FACEBOOK SAYFASI İLE INSTAGRAM HESABINI BAĞLAMA
- Facebook sayfamız ile Instagram hesabımızı bağlamak için öncelikle Facebook hesabımıza giriş yapıp soldaki menüden “Sayfalar” kısmını seçiyoruz.
- Sayfalara tıkladıktan sonra ekranda mevcut sayfalarımız görünecektir. Buradan, kullanmak istediğimiz sayfayı seçiyoruz.
- Seçili sayfamızda, soldaki menüden “Ayarlar” seçeneğine tıklıyoruz.
- Sayfa ayarlarından “Instagram” seçeneğini seçiyoruz ve ekranda çıkan “Hesabı Bağla” butonuna tıklıyoruz.
- Bu adımda, sayfamızla ilişkilendirmek istediğimiz business hesap ile giriş yapıyoruz.
Eğer burada giriş yaptığınız hesap, kişisel hesap ise sizden Bölüm 1’deki adımları yapıp hesabınızı çevirmenizi isteyecektir.
- Şu an Instagram hesabımız ile Facebook sayfamız ilişkilendirildi. Çıkan ekranda, Instagram hesabınıza ait bilgileri görebilirsiniz.
BÖLÜM 3: UYGULAMA OLUŞTURMA
- Uygulamamızı oluşturmak için öncelikle, “ https://developers.facebook.com/” adresine giriş yapıyoruz. Bu adrese kayıt olduktan sonra menüde sağ tarafta yer alan “My Apps” butonuna tıklıyoruz
- Burada, daha önceden oluşturduğunuz uygulamalarınız var ise onlar görünecektir. Bu kısımda yeni bir uygulama oluşturmak için sağ üst tarafta yer alan “Create App” butonuna tıklıyoruz.
- Karşımıza çıkan ekrandan, “İşletme” seçeneğini seçerek “Next” butonu ile devam ediyoruz.
- Bu adımda, uygulamanıza bir isim vermeniz ve uygulama için iletişim maili girmeniz gerekmektedir. Bunları girdikten sonra “Create App” butonuna tıklayıp devam ediyoruz.
- Uygulamayı oluşturma işlemlerindeki son adım olan güvenlik önlemini de tamamlamak için şifremizi girip “Submit” butonuna tıklıyoruz. Ve uygulamamız başarılı bir şekilde oluşturuluyor.
BÖLÜM 4: GRAPH API KULLANIMI
- Graph API kullanımı için, uygulamayı oluşturduktan sonra karşımıza Aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. Ekranın üst kısmındaki menüde, “Tools” altında bulunan “Graph API Explorer” linkine tıklıyoruz.
- Burada karşımıza çıkan ekranda, seçili 3 adet Permission’a bir tane daha eklememiz gerekmektedir. Bunun için en alttaki “Add a Permission” kısmındaki “2 options selected” yazılı select box’a tıklıyoruz.
- Tıkladıktan sonra “Other”ın altında yer alan “Instagram_basic” seçeneğini seçip bu izni uygulamamıza ekliyoruz.
- Eklediğimiz izin, “Permissions” kısmında görünmeli.
- Şimdi ise; “Meta App” kısmındaki select box ile, kendi oluşturduğumuz uygulamamızı seçmemiz gerekiyor. Bu seçimden sonra; onun hemen altında bulunan “User or Page” kısmındaki select box’a tıklayıp, “Get Page Access Token” seçeneğini seçiyoruz. Seçtikten sonra güvenlik amacıyla şifremizi tekrar girmemizi isteyebilir. Şifreyi doğrulayıp devam ediyoruz.
- “Generate Access Token” butonuna tıklıyoruz ve ekrana bir popup çıkıyor. Burada bize giriş yaptığımız hesapla mı devam etmek istediğimizi soruyor. Kullanmak istediğimiz Facebook hesabı ise devam ediyoruz değil ise doğru hesaba geçiş yapıyoruz.
- Burada, uygulamamıza bağlı olan Instagram Business hesapları listelenmektedir. Kullanmak istediğimiz hesap veya hesapları seçiyoruz. (Hesapların altlarında yazılı olan Id’leri, uygulamanızda kullanma ihtimalinizden dolayı not almak isteyebilirsiniz.) Daha sonra “İleri” butonu ile devam ediyoruz.
- Bu adımda ise uygulamamıza bağlı Facebook sayfaları listelenecektir. Kullanmak istediğimiz sayfa ya da sayfaları seçiyoruz. (Sayfaların altlarında yazılı olan Id’leri, uygulamanızda kullanma ihtimalinizden dolayı not almak isteyebilirsiniz.) Daha sonra “İleri” butonuna tıklayıp devam ediyoruz.
- Karşımıza uygulamamızın yetkileriyle alakalı bir ekran çıkacaktır. Burada “Bitti” butonuna tıklayarak işlemi tamamlıyoruz.
- Sağ tarafta, “Access Token” yazan kısımda, üretilmiş olan token bulunmaktadır. Buradaki info konumuna tıklıyoruz ve açılan popupta yer alan “Open in Access Token Tool” butonuna tıklıyoruz.
- Açılan ekranda görüldüğü gibi “Expires” 1 saatlik tanımlanmıştır. Bu süreyi arttırmak için sol alttaki “Extend Access Token” butonuna tıklıyoruz. Bu kısımda güvenlik amacıyla, şifrenizi tekrar girmeniz gerekebilir.
- Bu işlemden sonra alt kısımda bize yeni bir access token üretecektir. Bunu kopyalayıp önceki sayfaya dönüyoruz.
- Yeni oluşturulan token’ı buradaki “Access Token” bölümüne yapıştırıyoruz ve “Submit” butonuna tıklıyoruz. Daha sonra yine Access Tokena’ın info konumuna tıklayıp “Open in Access Token Tool” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
- Açılan ekranda “Expires” kısmını “Never” olarak görmemiz gerekmektedir.
- “Debug” butonunun solunda yer alan “Access Token” bilgisini not alıyoruz.
Bu adımlar bittiğinde, uygulamanızı kullanabilmeniz için Access Token’ı başarılı bir şekilde almış olacaksınız. Graph API izinleri kapsamında, erişim belirtecinizi dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Kolay gelsin :)